Samenlevingsplatform

Waarom een samenlevingsplatform?

Burgerparticipatie en zelfredzaamheid zijn tegenwoordig 'hippe' termen. Sinds een aantal jaar wil de overheid dat mensen in de maatschappij elkaar steeds meer gaan helpen. Ook in onze gemeente Peel en Maas staan deze onderwerpen hoog op de politieke agenda. Maar iedereen is zoekende hoe we dit op een zo efficiënt mogelijk manier kunnen regelen. Wij denken dat een samenlevingsplatform daar een positieve bijdrage aan kan leveren. Maar dan wel net even anders dan de oplossingen de er op dit moment al zijn.

Bestaande oplossingen voldoen niet

Voorkant visiedocument samenlevingsplatform BaarloInmiddels heb ik een aardig aantal uren uitzoekwerk verricht naar bestaande oplossingen. Movisie heeft een mooi overzicht gemaakt van online tools. Bekijk de laatste update van dit overzicht (pdf document). Maar helaas moet ik bekennen  dat ik niet echt onder de indruk ben, ondanks dat het overzicht een behoorlijk aantal bestaande oplossingen aandraagt. Ik heb geen oplossing gezien die onze wensen voor een samenlevingsplatform kan vervullen.

Er zijn meerdere redenen waarom wij vinden dat bestaande oplossingen niet voldoen voor ons.

  • Allereerst zie je bij heel veel platformen dat iemand zich moet aanmelden om deel te kunnen nemen aan het platform. Daar geloven wij niet in, dit betekent namelijk weer een inlognaam en wachtwoord. En de cijfers bevestigen dit ook. Want er zijn samenlevingsplatformen voor een dorp/wijk/stad met bijvoorbeeld 20.000 inwoners, waarbij maar een paar honderd mensen deelnemen. 
  • Ten tweede zijn veel platformen niet compleet. Ze zijn te veel gericht op de inwoner of te veel gericht op de bezoeker. In dit laatste geval lijkt het meer op een toeristische omgeving. Dat willen wij niet, wij zijn vooral op zoek naar de combinatie van informatie voor inwoners/ondernemers als informatie voor bezoekers.
  • Ten derde is vormgeving een onderdeel waar wij veel waarde aan hechten. En daar is in onze beleving bij veel bestaande oplossingen te weinig tijd aan besteed. Het ziet er soms wel 'ok' uit, maar wij zijn van mening dat het platform aantrekkelijk en uitnodigend moet zijn.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom wij geen bestaande oplossing geschikt vinden. Maar ik kan nog veel meer redenen benoemen. Daarom zijn we op zoek naar een partij die dit samen met ons wel kan realiseren. Op een wijze dat het platform ook voor andere dorpen/wijken ingezet kan worden.

Visiedocument

Aan de hand van de wensen die wij hebben voor het samenlevingsplatform, heb ik een visiedocument geschreven. In dit document beschrijf ik de wens vanuit de samenleving, welke onderdelen het platform zeker moet ontsluiten en waarom bestaande oplossingen niet voldoen. Ik beschrijf in de visie ook de fases waarin we het platform willen implementeren. 

Mocht je interesse hebben en de visie graag willen lezen? Neem dan contact met me op.

Samenlevingsplatform Baarlo

Inmiddels zijn we in ons dorp Baarlo gestart met alle voorbereiding voor de implementatie van een samenlevingsplatform. We hebben met een kleine projectgroep al de nodige gesprekken gevoerd me belanghebbenden in ons dorp. Ook hebben we met de wethouder en verantwoordelijk ambtenaar samenleving gesproken. Iedereen is zeer enthousiast over de opzet.

Ik heb ook contact gehad met een aantal betrokkenen vanuit andere dorpsplatformen. Deze gesprekken waren een bevestiging van onze gedachte en onze aanpak. Dit heeft mij in ieder geval het vertrouwen gegeven dat we de juiste koers te pakken hebben. Ons enthousiasme is de laatste maanden dan ook alleen maar groter geworden.

Ook interessant voor jouw dorp/wijk/gemeente?

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nu ook het idee dat deze visie interessant kan zijn voor jouw dorp/wijk/gemeente? Mail of bel me dan, want het is goed om het platform met meer organisaties op te zetten. Dan kan het namelijk ook goed doorontwikkeld worden.


Contact

René Janssen
Vergelt 5a
5991 PJ, Baarlo
contact@renejanssen.nl
+31 6 11 53 82 90

Mijn CV

Wil je mijn CV inzien of wil je deze naar een organisatie sturen met een reden? Neem dan contact met me op en ik stuur je mijn actuele CV.

Mijn hobbies

ProgPower Europe
https://www.progpowereurope.com/

VV Baarlo
https://www.vvbaarlo.nl/