Foto van de Loonse en Drunese Duinen

Wandeling Loonse en Drunese Duinen

Maandag 28 februari heb ik een prachtige, maar zeker ook pittige wandeling gemaakt in de Loonse en Drunese Duinen. Een gebied waar ikzelf nog nooit was geweest, maar het draagt volledig terecht de naam van Nationaal Park.

Net als echte duinen

Als je aan duinen denkt, dan denk je natuurlijk aan de zee. Maar in Noord-Brabant zijn er ook duinen, in het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Een natuurgebied dat ruim 3500 hectare groot is en sinds 2002 tot nationaal park is benoemd. Een groots natuurgebied waar je goed kunnen wandelen, fietsen en mountainbiken. Maar het is ook een mooi gebied om je kinderen te laten spelen of je hond uit te laten en vrij te laten rennen. Ik vond het in ieder geval een mooi een bijzonder gebied dat op veel plaatsen de uitstraling heeft als echte duinen.

Gevarieerde wandelpaden

Omdat onze dochter Kim een dagje naar De Efteling wilde om haar online gamevrienden ‘in het echt’ te leren kennen, besloot ik haar te brengen en halen en zelf een dagje te gaan wandelen. Aan de hand van knooppunten maakte ik vooraf een route van bijna 25 kilometer, daarmee zou ik de dag wel doorkomen. Niet wetende wat ik kon verwachten was de wandeling een mooie afwisseling van asfaltweggetjes, bospaden en los zand, zoals je in duinen kunt verwachten. Dat maakte de wandeling ook wel pittig. Maar met 2 restaurants op de route kon ik ook rustig genieten van een koffie, lunch en een biertje, dat zorgde ervoor dat ik de wandeling makkelijk doorkwam. Ook omdat ik de laatste tijd wat meer wandel en af en toe ga hardlopen.

Ik heb er in ieder geval van genoten en ga zeker een keer terug naar dit mooie gebied in een ander jaargetijde. Ik denk dat het vooral ook een erg mooi natuurgebied is in de lente en herfst. Dus ik zal Kim nog maar een keer vaker naar De Efteling brengen en halen, ik vermaak me dan wel weer een dagje.

Knooppunten

Je kunt zelf makkelijk een eigen route samenstellen via https://www.visitbrabant.com/nl/routes/wandelen#67804-routeplanner. Ik had zelf een route samengesteld die redelijk overeenkomt met deze route, https://www.wandelnet.nl/wandelroute/1541/Rondje-Loonse-en-Drunense-Duinen. Ik had er echter een aantal kilometer extra bijgedaan, tenslotte moest ik er wel een dagtrip van maken om de tijd vol te krijgen. Maar absoluut de moeite waard en zeker voor herhaling vatbaar,

Ik ben zelf gestart in Loon op Zand en op de route kwam ik in ieder geval uit bij restaurant De Roestelberg en restaurant De Rustende Jager. Daar kon ik prima genieten van koffie met gebak (De Roestelberg) en een lunch (De Rustende Jager).

Fotoreportage

Bekijk mijn fotoreportage via het album in Google foto’s