Nieuwsheader_1920_900_hamburger

Overheerlijke hamburgers

In de zomer maak ik vaak zelf hamburgers om op de BBQ klaar te maken. Volgens mijn vrouw en dochter Kim maak ik de lekkerste hamburgers. Dus ik dacht, laat ik eens hamburgers maken als avondeten.

Recept voor hamburger

Mijn recept heb ik deels afgeleid van een recept dat ik ooit op een BBQ-website heb gevonden. Maar ik vind het altijd wel leuk om het steeds net iets anders te maken. Zo ook deze keer, waarbij het eindresultaat echt heerlijk was. Wat gaat er dan allemaal in:

 • 500 gram gehakt (half-om-half of runder, kies zelf maar)
 • 1 ui
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 sneetjes wit brood
 • een scheutje melk
 • 0,5 eetlepel gehaktkruiden (naar keuze)
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 0,5 theelepel uienpoeder
 • 1 theelepel worcestershire saus
 • 1 theelepel whiskey
 • 1 eetlepel tomatenketchup
 • peper
 • zout
 • paneermeel

De bereiding

 • Stap 1: Snij de ui, de rode ui en knoflook fijn en fruit het een beetje aan in een koekenpan. Laat even op laag vuur bakken zodat de ui zacht wordt.
 • Stap 2: Haal de korstjes van de 2 sneetjes brood (die geef ik aan de vogels) en meng het binnenste van de 2 sneetjes brood met de melk. Zorg dat het een soort van papje wordt.
 • Stap 3: Doe het gehakt met de ui, het broodpapje, gehaktkruiden, paprikapoeder, uienpoeder, worcestershire saus, whiskey, tomatenketchup, peper en zout in een kom en meng goed door elkaar. Voeg vervolgens paneermeel toe en bepaal zelf hoe vochtig je het gehakt wil laten. Ik laat het altijd een beetje vochtig, dan levert een sappigere hamburger op.
 • Stap 4: Maak 5 ballen (of 4 of 6, afhankelijk van jouw keuze voor hoe groot de hamburgers moeten zijn), kneed ze nog even goed en maak er uiteindelijk platte hamburgers van. Ze ze een uurtje (of langer) in de koelkast zodat ze iets steviger worden.
 • Stap 5: Bak de hamburgers in 20-25 minuten onder regelmatig omdraaien gaar in een koekepan. Ik laat ze bewust op een laag vuur gaar worden, maar dat bepaal jezelf.

Hoe serveer je de hamburgers

Hoe je de hamburgers uiteindelijk serveert is aan jouzelf. Ik gebruik vaak hamburgerbroodjes. Die snijd ik door en dan leg ik de beide helften op een gril zodat de binnenkant een beetje krokant wordt. Met wat sla, tomaat, augurk en gebakken ui maak je dan een heerlijke hamburger. Mayonaise, curry, ketchup, hamburgersaus, kies zelf maar. Je kunt er ook nog een gebakken eitje op doen, is ook heerlijk. Of zelf broodjes bakken, dat maakt het helemaal af (maar is ook meer werk). Serveer er nog wat ovenfrietjes bij en je avondeten is kaar.

Ik zeg smakelijk eten, geniet van een heerlijke sappige hamburger!

Heerlijke hamburger, zelfgemaakt. Lekker voor op de BBQ of gewoon een keer als avondeten.