Nieuwsheader kracht samenlevingsplatform

De kracht van een samenlevingsplatform

In het weekend van 17 en 18 juli kreeg mijn woonplaats Baarlo te maken met de hoge waterstand van de Maas. In dat weekend kregen we een bevestiging van de kracht van een samenlevingsplatform voor een dorp.

Informatie is voor inwoners heel belangrijk

Vanuit het project Samenlevingsplatform Baarlo, waar ik één van de initiatiefnemers van ben, mocht ik in het weekend van 17 en 18 juli zitting nemen in het crisis communicatieteam voor Baarlo. Een weekend waarin ik veel heb geleerd en waarin we een bevestiging kregen dat een samenlevingsplatform voor een dorp ontzettend belangrijk is. Inwoners hebben behoefte aan informatie, liefst vanuit 1 kanaal.

Begin dit jaar hebben we baarlo.info opgestart als voorloper van het samenlevingsplatform. Tijdens het weekend van hoogwater hadden we een tijdelijke homepage ingesteld met actuele nieuwsberichten en verwijzingen naar relevante informatie op internet, zoals de waterstand van de Maas. We werden op de hoogte gehouden door de gemeente Peel en Maas en bleven onszelf ook op de hoogte houden via de gemeente en de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Op deze manier wisten we de inwoners van Baarlo goed op de hoogte te houden, waarbij we ook de social media kanalen goed hebben ingezet.

Screenshot homepage baarlo.info, met doorverwijzing naar pagina over het hoogwater van de Maas

Cijfers bevestigden de kracht van het platform

En hoewel het samenlevingsplatform nog in ontwikkeling is kregen we een bevestiging van de kracht van één communicatieplatform voor Baarlo. Vanuit het niets gingen de bezoekersaantallen omhoog. Op zaterdag 17 juli hadden we bijna 7.000 paginaweergaven. Voor een dorp met 6.500 inwoners een hoog aantal website bezoekers. Uiteraard vlakte het aantal bezoekers af na het weekend, waarin we het gelukkig allemaal droog hebben weten te houden. Maar ook nu zien we dat we de inwoners weten te bereiken met het laatste nieuws over o.a. de wegwerkzaamheden aan de doorgaande weg in Baarlo.

Een zeer leerzaam weekend, waarin ik veel heb geleerd over crisis communicatie en waarin we een bevestiging hebben gekregen van de kracht van één informatieportaal voor Baarlo. Ook de gemeente Peel en Maas heeft dit mogen ervaren. En met een paar nieuwe inzichten kunnen we het platform, waar we op de achtergrond mee bezig zijn, nog sterker maken. En ik ben overtuigd dat dit niet alleen voor Baarlo interessant is, de visie over het platform is voor elk dorp, elke wijk of elke stad interessant.

Samen maken we het nog beter

Uiteraard delen we graag onze kennis en ontwikkelen we het samenlevingsplatform graag met andere geïnteresseerden. Wil je meer informatie over onze visie en waar we op dit moment staan? Neem contact met me op. Samen kunnen we een online communicatieplatform nog beter maken.

Bekijk ook www.baarlo.info. Op termijn wordt deze website overgezet naar het volledige samenlevingsplatform.