Header corona

Ziek worden en dood gaan, dat mag niet meer?

Ik weet het, een gewaagde titel boven deze tekst. Dood gaan. Een onderwerp waar veel mensen het niet graag over willen hebben. Maar misschien is het wel goed om het hier juist eens over te gaan hebben. Want wat er nu al een jaar lang gebeurt vind ik in ieder geval niet echt normaal.

Al vanaf dag 1 van de coronacrisis stel ik mij de vraag, heeft het zin wat we nu gaan doen? Ja, vanaf dag 1, zelfs toen er veel paniek was, je kunt het bij het thuisfront navragen. Op de één of andere manier was er iets dat tegen mij zei, “dit kan allemaal nog wel eens hele grote nare gevolgen hebben”. En helaas is dat gevoel nooit weggegaan en vooral de laatste maanden is het alleen maar sterker geworden.

Coronamaatregelen

Iedereen mag denken van corona wat hij/zij wil, dat doe ik ook. Ik heb al veel discussies gehad, omdat ik er een eigen mening over heb. Ik geloof namelijk niet in al die maatregelen, wat niet wil zeggen dat ik denk dat corona er niet is. Dat is heel iets anders. Ik denk zeker dat het er is en weet ook dat er mensen heel erg ziek van worden en dood door kunnen gaan. Dus noem mij geen complotdenker of ontkenner, want dat ben ik niet. Ik probeer alleen met mijn gezond boerenverstand keuzes die gemaakt worden te begrijpen. En dat lukt mij gewoon niet, al meer dan een jaar niet.

Kijk, handen wassen en afstand houden dat geloof ik nog wel. Maar dat helpt ook in het minder overdragen van een buikgriep, of verkoudheid. Dat krijg ik mezelf nog wel uitgelegd. In feite is dat eigenlijk helemaal niets nieuws. Maar om mijn handen continue met desinfectiemiddel te gaan wassen, nee, dat kan volgens mij juist niet gezond zijn en doe ik dan ook niet. Alleen waar het echt verplicht is, want ik ga het ook niemand moeilijk maken.

Weinig vertrouwen meer in politiek

Ik heb lang vertrouwen proberen te houden in beleidsbepalers, maar ik kan niet ontkennen dat dit het laatste half jaar ook niet meer lukt. En dat is eigenlijk echt begonnen met het invoeren van het verplichte gebruik van mondkapjes. Ik dacht toen gelijk, waarom? Zoveel onderzoeken die uitwijzen dat het zo goed als geen effect heeft op het aantal corona-besmettingen. Het wordt door veel medische deskundigen ontraden, maar toch werd het ingevoerd. Ik heb er zelf ook over nagedacht, maar het kan toch niet gezond zijn dat je je eigen adem weer inademt? Een heel vreemd besluit om dat te verplichten. Waarom de mensen hier niet vrij in laten. Degene die het wil, die zet een mondkapje op, waar dan ook. Anderen die het niet willen doen dat niet. Niet zo moeilijk toch?

En toen kwam de avondklok, wat moeten we daar dan van denken dacht ik toen. Ik probeer te begrijpen wat het effect kan zijn, het lukt me niet. Komt misschien ook omdat ik best veel tussen de mensen kom en de meesten die ik ken, die spreken gewoon wat eerder af (zoals ikzelf) of trekken even langer door tot in de ochtend. Misschien zie ik het verkeerd, maar weten die ministers wel dat met name jongeren juist door de avondklok nog langer bij elkaar zitten in de nachtelijke uren? En als er dan uren aan een stuk gesproken moet worden door de beleidsbepalers over een half uurtje eerder of later laten ingaan van die avondklok, dan ben je mij kwijt. Of eerst zeggen dat na 21.00 uur geen zin heeft, maar dan toch de avondklok op 22.00 laten ingaan? Zeg het maar, ik ben toch niet de enige die dit heel erg raar vindt?

Testen en nog eens testen, wat levert het eigenlijk op?

En zo kan ik nog wel een waslijst opsommen van besluiten waarbij ik grote vraagtekens zet. Zeker ook nu weer, met al die testevenementen en het laten testen van kinderen. Is dat echt allemaal nog normaal? En is het echt allemaal noodzakelijk? Elke dag denk ik er weer over na, maar mijn verstand krijgt het niet verwerkt. Het is inmiddels al zo erg dat ik bijna aan mezelf ga twijfelen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we in een maatschappij terecht gaan komen waarin we dit allemaal gewoon vinden. Of toch wel? Ik begrijp het niet want ik vraag me echt of wat het ons oplevert.

Daarom maak ik me ook zorgen om de wereld om me heen. Ik maak me ook vooral zorgen of ik straks nog wel gewoon in de maatschappij kan functioneren als ik niet in al die maatregelen geloof. Is vaccineren de ultieme oplossing? Ga ik mij elke keer laten testen als ik ergens naar toe wil? Dat kan toch allemaal niet de bedoeling zijn?

Ik hoop dan ook dat we er verlost van worden, hoe dan ook. En als straks echt blijkt dat vaccineren de enige oplossing is, dan laat ik mij ook een spuit zetten. Maar ik voel me gezond en wil graag genieten van het leven, het lichte overgewicht neem ik voor lief en ik accepteer het risico daarvan. Ook het risico van ziek worden, want dat hoort bij het leven. Misschien moeten we dat maar eens gaan accepteren, want wat komt er na corona? Laat mij dan maar leven in een wereld waarin je ziek kunt worden en dood kunt gaan, niet in een wereld waarin een hoop verboden is omdat ‘elke dode er één teveel is’. Want over dat laatste daar kunnen we dan wel eens een keer voor gaan zitten. Dan moeten we denk ik ons hele leefpatroon maar eens gaan veranderen in de Westerse wereld.

Is het nog wel allemaal normaal?

Ik hoop dan ook echt, en met mij inmiddels gelukkig steeds meer mensen, dat we snel verlost worden van deze hele coronacrisis. En wil daarom onderstaan kreet die ik onlangs tegenkwam aan jullie voorleggen. Want als je hier echt over gaat nadenken dan kun je toch maar één conclusie trekken, dit is inderdaad niet normaal!

Een spreuk om eens goed over na te denken.