Afbeelding snijbonenschotel | René Janssen

Snijbonenschotel

Veel snijbonen, dus maak ik regelmatig snijbonenschotel

Iedereen die een eigen moestuin heeft weet dat je een overschot aan oogst krijgt. Snijbonen is een gewas dat makkelijk te telen is en doorgaans een grote opbrengst oplevert. Dit betekent dat je diepvriesporties maakt. En ja, wat moet je dan met al die porties. Want gekookte snijbonen zijn vaak niet het meest favoriete gerecht bij ons thuis. Dus ik experimenteer vaak. Snijbonen in de wok, met een uitje of spekblokjes. Of snijbonen bakken in een pan, met tomatenpuree. Een gerecht dat ik regelmatig maak van mijn porties snijbonen is snijbonenschotel. Het is niet al te moeilijk en ook hier kun je blijven variëren. Hieronder mijn recept.

Recept snijbonenschotel

Ingrediënten

 • 500 gram (runder)gehakt
 • 2 eetlepels (zonnebloem)olie
 • ongeveer 400 gram snijbonen (schoongemaakt in schuine stukken van plm. 2 cm. gesneden)
 • 1 eetlepel gemengde Provencaalse / Italiaans kruiden
 • 1 theelepel worcestersaus
 • 250 gram champignons (schoongemaakt in plakjes gesneden)
 • 1 rode paprika (schoongemaakt in stukjes gesneden)
 • 1 verkruimeld tablet kuiden- / groentbouillon
 • scheutje droge witte wijn (of water)
 • ongeveer 650 gram kruimige aardappelen
 • 100 ml melk of room
 • 1 ei
 • 20 gram boter (10 gram door de aardappellaag en 10 gram er bovenop)
 • 2 eetlepels tomatenketchup
 • peper, zout, nootmuskaat

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappel af en laat ze goed droogstomen. Stamp de aardappelen fijn met 10 gram roomboter en de room of melk. Maak de aardappelstamp op smaak met een eitje, zout, nootmuskaat en witte peper.

Verhit de olie in de wok. Bak hierin het gehakt rul. Maak het gehakt op smaak met peper, zout, Provencaalse / Italiaanse kruiden en een theelepel worcestersaus. Voeg de champignons toe en bak ze even mee. Doe de snijbonen erbij en roerbak de snijbonen even mee. Voeg vervolgens de verkruimelde bouillontablet en een scheutje witte wijn toe en laat de snijbonen beetgaar worden. Voeg de stukjes paprika toe en de tomatenketchup. Roer alles goed door elkaar. Proef nog even of de groenten en het gehakt voldoende gekruid zijn. Voeg eventueel kruiden, zout, peper toe voor de smaak.

Doe het snijbonenmengsel in de ovenschaal. Verdeel de gestampte aardappelen erover. Leg hier en daar een stukje boter over de aardappelen. Zet de schaal in de op 200 graden voorverwarmde oven tot de aardappelen een mooie goudbruine kleur hebben gekregen en de snijbonenschotel is klaar.

Smakelijk eten!

Foto’s

Leave a Comment