Vastelaovend 2020 | René Janssen

Carnaval was weer gezellig

Carnaval, oftewel ‘Vastelaovend’ zoals ze dat bij ons in Limburg zeggen. Een bijzonder feest, vooral omdat het maar in een klein deel van Nederland wordt gevierd. En dan ook nog eens totaal verschillende.

Zelf vierde ik vroeger Carnaval in mijn geboorteplaats Panningen. Toen ik oud genoeg was kregen we het idee om eens naar Maastricht te gaan. Dat was wel even iets anders dan Panningen. Wat was iedereen in Maastricht goed verkleed. En bijna iedereen was volledig geschminked. Wij vielen op, dat weet ik zeker, maar we hadden nog geluk dat we gewoon het Limburgs dialect spreken, waardoor we wel werden geaccepteerd. Maar gezellig was het in Maastricht, dat zou een vervolg krijgen. En zo belandde ik maar liefst 10 jaar lang in Maastricht, 2 dagen lang Vastelaovend vieren van ‘s-morgens vroeg tot ‘s-avonds laat.

Na 10 jaar was onze groep helaas uit elkaar gevallen. Een aantal had kinderen gekregen en sommigen wilden weer Vastelaovend vieren in het eigen dorp. Ik was inmiddels verhuisd naar Baarlo en ben daar ook een dag op stap geweest. Ik vond het niks, ik miste Maastricht. Ik woonde ook nog niet zo lang in Baarlo en kende nog te weinig mensen omdat ik me nog niet in het verenigingsleven had gemengd. Dus besloot ik maar om voorlopig geen Carnaval te vieren, terwijl mijn partner 5 dagen verplichtingen had met de muziekkapel waar ze deel van uitmaakt. En zo kan het dus gebeuren dat je als echte Carnavalsvierder plotseling jarenlang geen potje bier in de hand hebt tijdens dit jaarlijkse feest.

Maar dat veranderde weer toen mijn oudste dochter Kim vanuit school naar de Scholencarnaval wilde. Even een oud Carnavalspak uit de kast en hopla, ik was er weer klaar voor. En sinds die tijd ga ik weer op vrijdag, zaterdag en maandag. Af en toe ook op zondag, als ik naar de receptie van de prins moet omdat ik die goed ken. Gelukkig kunnen we Imke altijd naar oma brengen, maar eigenlijk liever niet 4 dagen lang. Vandaar vrijdag, zaterdag en maandag voor mij, met zondag een dagje ‘rust’.

En dit jaar voor het eerst eens naar Venlo geweest op zaterdag. En dat is heel goed bevallen, dat deed me gelijk weer denken aan de goede oude tijd in Maastricht. Een feestje vieren buiten op straat, muziekje erbij, biertje erbij en nog lekker iets te snacken tussendoor. Ik wist niet dat het zo gezellig was in Venlo, ben bang dat dit ook een vervolg gaat krijgen in 2021, hahaha.

Kortom, ik zit er weer middenin en ik moet bekennen dat ik het ook ontzettend gezellig vind. Natuurlijk ken ik inmiddels veel mensen in Baarlo door het verenigingsleven en het feit dat Kim de basisschool er al op heeft zitten. En Kim die gaat al 5 dagen, de komende jaren hoef ik mijn Carnavalspak niet heel ver weg te stoppen, want een jaar later moet het weer uit de kast. Ik zeg dan ook, ‘Vastelaovend samen’, het is toch echt wel een gezellig feest!