Baarlo MO17-1 kampioen | René Janssen

Kampioenen!

Kampioen najaarscompetitie 2019-2020

Zaterdag 7 december stond in het teken van voetbal. In mijn eerste jaar als trainer van een meidenteam kon direct een kampioenschap worden behaald. Met een overtuigende 9-0 overwinning werd Baarlo MO17-1 kampioen in de najaarscompetitie van het seizoen 2019-2020. Een prestatie waar ikzelf ook geen rekening mee had gehouden. Misschien dat ik daarom bijzonder trots ben op de prestatie. En dan niet van mezelf, maar vooral van de meiden. Slechts 2 meiden waren eerder al eens kampioen geworden bij de jeugd, voor 14 speelsters was dit het eerste kampioenschap. Je kunt je wel voorstellen hoe gelukkig de meiden waren.

Ik weet nog dat ik hard twijfelde toen ik werd gevraagd om het meidenteam te gaan trainen. Meidenvoetbal, is dat wel iets voor mij? Ben ik daar zelf niet iets te fanatiek voor? En ga ik wel een klik krijgen met die meiden van 14 – 17 jaar? Omdat onze dochter Kim gevraagd werd om als keepster vervroegd door te schuiven, heb ik uiteindelijk toch ingestemd om trainer te worden. Kim was pas 12 aan het begin van het seizoen, op deze manier kon ik daar voor mijn eigen gevoel nog een beetje controle op uitvoeren. Want ja, je dochter die in een groep kom met meiden die meer dan 4 jaar ouder zijn, is dat wel goed? Die meiden van 17 praten toch echt over andere zaken dan meiden van 12. Dacht ik, maar of dat tegenwoordig wel zo is weet ik eigenlijk ook niet.

Goede leerlingen

Anyway, met veel enthousiasme ben ik er dan toch maar aan begonnen. En hoe anders denk ik er nu over! Wat hebben die meiden mij verrast, op een positieve manier, op alle fronten. Fanatiek, gedisciplineerd, leergierig, correct, sociaal. Zo wil ik deze groep omschrijven. Ongeveer 70% van het team speelt al een paar jaar samen, maar er moesten wel 5 speelsters ingepast worden. Naast Kim nog een speelsters van VV Baarlo. Daarnaast nog 3 speelsters van buiten de vereniging. De nieuwe meiden zijn perfect opgevangen door de rest van de groep. Zowel in het veld als buiten het veld, dat laatste is denk ik nog wel het meest belangrijk.

Voetballend werd ik ook verrast. Ik had het elftal vorig seizoen wel al een paar keer gezien omdat Kim toen al moest uithelpen. Ik had het idee dat er meer in zou zitten dan ze lieten zien, want er zit wel talent in de groep. Omdat ik een bepaalde speelwijze voor ogen heb waar ik niet van afwijk, ongeacht het spelersmateriaal, ben ik gestart door een aantal speelsters op een positie te zetten die ze niet gewend waren. En dat heeft heel goed uitgepakt. De meiden begrepen direct wat de bedoeling was.

Met veel plezier en uitstraling werd de eerste wedstrijd van de compatitie gelijk gespeeld, tegen één van de kampioenskandidaten. Daarna werden een aantal wedstrijden overtuigend gewonnen en werden we zelf plotseling de kampioenskandidaat. Dat deed wel even iets met de groep, want de spanning werd met de wedstrijd groter. In de topper tegen Sparta uit Sevenum gingen we bijna onderuit door de spanning, maar het gelijkspel was voldoende om de koppositie te behouden. Bijna ging het nog mis in een uitwedstrijd tegen Resia uit Well, maar gelukkig werd een 3-1 achterstand omgezet in een 3-5 overwinning. Achteraf denk ik dat deze wedstrijd bepalend is geweest. Op achterstand komen door de spanning en de druk die de meiden zichzelf oplegden. En dan alles van je af kunnen zetten en laten zien dat je gewoon beter bent. Bijzonder knap.

2de kampioenschap in 2019

En dat betekende mijn 2de kampioenschap in een jaar tijd, want in mei werd ik met Baarlo 2 kampioen in het seizoen 2018-2019. De alcohol vloeide bij het kampioenschap van de meiden net zo hard als bij Baarlo 2. Natuurlijk niet voor de speelsters, maar een groot deel van de ouders vierde het kampioenschap alsof het kampioenschap van henzelf was. Prachtig die betrokkenheid, dat geeft nog meer voldoening. Ik kijk dan ook al uit op de tweede seizoenshelft, waarin we hopelijk in een klasse hoger ingedeeld worden. En we gaan dan een aantal leuke dingen doen, zoals deelnemen aan een internationaal toernooi tijdens Pasen. En als afsluiter gaan we met Hemelvaart 3 dagen naar Allendorf, regio Winterberg (Duitsland). Je moet er uiteindelijk wel iets van maken en daar steek ik graag de nodige energie in. Want zo’n meerdaags toernooi wordt een ervaring die de meiden nooit zullen vergeten. Laat de lente maar komen!