De meiden van VV Baarlo MO17-1 | website René Janssen

Meidenvoetbal

Seizoen 2019 – 2020

Nu de scholen weer begonnen zijn in de regio Zuid, zijn ook de voetbaltrainingen weer gestart. Dit seizoen ga ik voor het 6de jaar Baarlo 2 trainen. We zijn de trainingen gestart op zondag 12 augustus. De eerste oefenwedstrijd hebben we ook al gespeeld, 3-4 winst tegen RKMSV 2 uit Meijel. Het was te merken dat we een tijd geen wedstrijden gespeeld hadden, want het was nog niet al te best. In ieder geval niet de volle 90 minuten. Maar goed, dat kan natuurlijk ook niet. Ik zag voldoende positieve dingen, wij gaan dit seizoen met veel vertrouwen in de 2de klasse spelen. Na het kampioenschap van afgelopen seizoen zijn we dit seizoen een klasse hoger ingedeeld. Meer reizen en spelen tegen veel onbekende tegenstanders. Een interessante uitdaging.

Meidenteam trainen

Maar dit seizoen sta ik ook voor een nieuwe uitdaging. De afgelopen jaren heb ik ook een jeugdteam begeleid, waar mijn oudste dochter Kim in speelde. Kim is keepster en heeft het afgelopen seizoen 7 keer het meidenteam VV Baarlo MO17-1 uitgeholpen. Op verzoek is Kim dit seizoen vervroegd doorgeschoven naar dit meidenteam en hebben ze mij gevraagd of ik dit team wil gaan trainen. Daar moest ik toch even over nadenken, een meidenteam trainen, wat moet ik daar van verwachten? Omdat ik niet elke avond naar de voetbalclub kan gaan, heb ik besloten het meidenteam wel te willen gaan trainen en coachen op de zaterdag. Op voorwaarde dat ik alleen de donderdagtraining doe, want op de maandag gaat dat niet lukken. Eén van de trainers van het team van afgelopen seizoen wilde wel doorgaan en heeft aangegeven dat hij de maandagtraining wel wil doen. Zo gezegd, zo gedaan. Vorige week zijn de trainingen gestart en bij uitzondering ben ik de eerste training op de maandag wel aanwezig geweest. Een tweede training afgelopen donderdag en een toernooi in Baarlo op zondag 25 augustus.

Ik moet eerlijk bekennen, de eerste week is me heel goed bevallen met de meiden. Gedisciplineerd, beschaafd, correct en zoals ik het nu inschat willen ze ook heel graag iets leren. Ik had het me iets anders voorgesteld, ook door verhalen die ik afgelopen zomer had gehoord over meidenvoetbal. Maar deze eerste week heeft mij behoorlijk verrast in positieve zin.

Aanvallend voetbal

Omdat ik een bepaalde visie heb over een voetbalstijl, probeer ik deze ook bij de meiden toe te passen. Een stijl die ze helemaal niet gewend zijn. Vol op de aanval spelen met veel riciso achterin. De resultaten op het toernooi waren wisselend, maar ik heb al veel dingen gezien die goed waren. Van de 4 wedstrijden wonnen we er helaas maar 1, maar in 2 van de 3 verloren wedstrijden waren we eigenlijk beter maar vergaten we de kansen te benutten. En als de tegenstander dat wel doet, dan verlies je die wedstrijden. Aanvallend zit het in ieder geval wel goed, verdedigend moet het allemaal nog vorm krijgen. De meiden zijn niet gewend om 1-op-1 te spelen zoals dat in voetbaltermen heet. En Kim moet als keepster natuurlijk ook nog heel veel leren, vorig seizoen keepte ze nog in wedstrijden op een half veld met een kleinere goal, nu een groot veld met grote doelen. Dit is natuurlijk een geweldige uitdaging en ik kan alleen maar hopen dat de meiden niet te snel teleurgesteld zijn als de resultaten niet mee zitten. Ik ben overtuigd dat we als team vele malen beter worden dan nu, maar dat heeft tijd nodig. En die tijd krijgen we want ik zal niet zo snel ‘ontslagen’ worden 😊.

Licht enthousiast

Meidenvoetbel, erg leuk, kan niet anders zeggen. Ook ik was jaren geleden wat sceptisch over meiden- en damesvoetbal. Toen mijn dochter plotseling wilde gaan voetballen heb ik haar daarin gesteund. En nu ik een compleet meidenteam train van meiden tussen 12 en 17, kijk ik er toch anders tegenaan dan jaren geleden. Niet te vergelijken met jongen- en herenvoetbal. Dat ga ik dus ook niet doen. Ik probeer ons team beter te maken op het niveau waar ze nu spelen. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in gekregen na deze eerste week en hoop dat ik ze ook zichtbaar beter kan maken. Dat is de uitdaging.

Mijn enthousiasme is in ieder geval toegenomen na 1 week.