Foto van zelfgemaakt jam | René Janssen

Groentes en fruit

Zomervakantie

Zomervakantie 2019. Het zit erop, inmiddels weer bijna 2 weken aan het werk. Wat gaat dat altijd snel voorbij. Dit jaar had ik mij voorgenomen om geen mails van het werk te lezen. En dat is me nog gelukt ook. In 3 weken tijd heb ik de mailbox van mijn werk niet geopend. Best trots op mezelf. En ik heb gemerkt dat het ook prima kan. Want ik was op mijn eerste werkdag na de vakantie binnen een half uur door 100 mails heen. Ik had mijn klanten goed geïnformeerd dat ik 3 weken afwezig zou zijn. Dat ga ik een volgende vakantie weer doen, want die rust is me prima bevallen.

Tijdens het eerste weekend van de vakantie een lang weekend naar België geweest met Claudia en Kim. Een luxe bed & breakfast. We hebben 4 dagen genoten, vooral van de gastvrijheid van de eigenaren. Als je er eens tussenuit wilt met 2 or 3 personen, Hof Ter Linden in Merchtem, https://www.hof-terlinden.be/. Ik kan het je echt aanbevelen. De laatste week van de vakantie nog een midweekje naar Zuid-Limburg geweest met de hele familie. Dit betekent mijn eigen gezin, mijn ouders, mijn schoonmoeder, schoonzus en schoonbroer. Het was gezellig, maar ik merk wel dat mijn ouders en schoonmoeder ‘oud’ beginnen te worden. Misschien niet het juiste woord, maar ze worden echt minder mobiel. Zelf wel lekker gewandeld en met z’n allen naar Valkenburg en Mondo Verde geweest. Lekker ontbijt laten bezorgen elke ochtend, een keer uit eten, BBQ-en en gourmetten. Eigenlijk een prima vakantie! En Zuid-Limburg, het blijft geweldig.

Groentes en fruit inmaken

Tijdens de vakanties ook veel oogst uit onze groentetuin verwerkt. Aan de hand van het ‘Landleven Wecken en Inmaken’ tijdschrift lekker geëxperimenteerd. De oogst was dit jaar goed. Vooral veel aardbeien en frambozen. Afgelopen winter en lente samen met mijn vader een andere indeling gemaakt in de groentetuin. Dat heeft direct resultaat opgeleverd.

Ik ben met name zeer trots op mijn nieuwe aardbeienrek. Van stalen betonmatten een stellage gemaakt (oké, mijn vader heeft het gemaakt, ik heb het bedacht). Potjes besteld, aardbeienplantjes erin en zo heb je een mooi aardbeienrek. Met een goede oogst. Telkens de porties in de diepvries, net als de frambozen. De rabarber oogsten. Bij kennissen nog pruimen en rode bessen geplukt en bij mijn schoonmoeder kersen. Onze voorraad jam is nu behoorlijk groot. Meer dan 40 potjes jam gemaakt, verschillende soorten. Frambozen, pruimen, kersen-rabarber, aardbeien-rabarber, pruimen, pruimen-kersen. Verzin de combinaties maar, ik heb behoorlijk geëxperimenteerd. Zelfs jam gemaakt van courgettes! Heel apart, maar op een boterham met kaas verrassend lekker.

Ook de sla-oogst was groot dit jaar. Mijn vader poot de sla tegenwoordig in fases, maar dan nog heb je op een moment een aantal kroppen sla die je niet allemaal in een week opeet. Zelfs niet al geef je de helft weg. Dus ook hier even geëxperimenteerd. Slasoep en sla-komkommersoep, want ook de komkommerplant geeft een goede oogst met goed zomerweer. Verschillende bakjes in de diepvries nu, tijdens de winterperiode een bakje kruidenkaas of garnaaltjes er bij en smullen maar. Tot slot ook nog de tomaten verwerkt. Tomatensaus voor pasta gemaakt. Echt veel lekkerder dan de tomatenblokjes of gepureerde tomaten uit de winkel.

Een eigen groentetuin is toch wel leuk

Ik moet bekennen dat ik een groentetuin steeds leuker vind worden. Maar dat moet ook, tot nu toe werd onze groentetuin onderhouden door mijn vader, maar dat wordt voor iemand van boven de 80 jaar ook steeds lastiger. Daarom heb ik het zelf opgepakt en ik vind het leuk worden. Gelukkig krijg ik nog steeds veel hulp van mijn vader, maar op termijn moeten we het toch allemaal zelf gaan doen. Of de groentetuin moet weg, maar dat is zonde, want verse oogst is toch echt een stuk lekkerder dan alles uit de winkel. Mijn voorraad fruit en groenten is voor nu in ieder geval op orde, binnenkort nog wat boontjes de diepvries in en wij komen de winter wel door.

Zo, mijn eerste blog op mijn nieuwe website zit erop. Tot de volgende keer.

Leave a Comment